Консултирах 3-годишно дете, което по никакъв начин не влизаше в

...
 Консултирах 3-годишно дете, което по никакъв начин не влизаше в
Коментари Харесай

Високата цена на родителското спокойствие

  " Консултирах 3-годишно дете, което по никакъв метод не влизаше в контакт с хората в близост и не реагираше на тирада. Родителите не ми оповестиха за нищо, което да наведе на мисълта за неточности в развъждането. След като направихме всички нужни медицински проучвания, се оказа, че физиологично на детето му няма нищо, а неврологът беше предложил да създадат проучване за аутизъм. Аз също обмислях да ги насоча към детски психиатър.

 И тогава се случи знамение – в стаята до нас стартира час по британски език и когато чу първите звуци на детска британска песничка, детето се оживи, стартира да пляска с ръце и да показва бурна наслада. Започнах да приказвам с него на британски, и се оказа, че детето отлично ме схваща. Това, което не знаеше, беше български. После стана ясно, че детето е отгледано от Baby TV още след раждането. Всеки ден, по през целия ден. Майка му не беше сметнала за значимо да ми показа, че детето ѝ живее пред тв приемника. Когато ѝ споделих, че е належащо да изключи всички устройства, ме погледна с възмущение и ми сподели: „ Ама той се сърди и плаче, той просто е аутист! “ А детето не беше…

 Първо: на 6-месечна възраст зрението е основно осезание – какво виждаш става доста по-важно от това какво чуваш. Ако в този мощно сензитивен интервал предложите на детето „ мърдащи картинки “, би трябвало да имате поради, че те са голям тласък за неговия мозък – за жалост, в отрицателен проект. 24 фрагмента в секунда. Това значи 24 премигвания за една секунда. За видео с дължина от 10 минути това прави 14 400 премигвания. Ако оставите детето да гледа половин час - 43 200 импулса. Детския мозък не може да обработва подобен размер информация.

 Изследователите на „ синдрома на екранното време “ посредством сканиране на мозъка откриват съществени нарушавания в структурата му и в неговата активност при децата, изложени на екранно влияние: недоразвитост на сивото мозъчно вещество, нарушена целокупност на бялото мозъчно вещество, понижена дебелина на мозъчната кора, нарушени когнитивни качества и нарушена функционалност на домапиновите депа. Тези данни значат, че слагането на децата пред екран и гледането на видеа - включително телевизия, игри, музикални клипове нарушава всички аспекти на детското развиване. А това е доста висока цена за половин час спокойствие…

 Децата се раждат със способността да разпознават страстите. И когато едно двегодишно дете види Том да удря Джери, а Джери да му отвръща, когато види по какъв начин Маша унищожава къщата на мечока – то счита, че това е ок, че е обикновено. Ние даваме на децата си подготвени нападателни решения, вместо човечност, другарство, шерване, заедност. "

/от книгата " Умно бебе " /

Инфо: www.facebook.com

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР